Simptomele astmului sunt generate de o obstructie ce apare la nivelul cailor aeriene mici. Aceasta obstructie este data de bronhoconstrictie si de edemul inflamator al mucoasei cailor aeriene. In circa 80% din cazuri, astmul are ca si cauza hiperreactivitatea bronsica ce apare la contactul cu anumiti alergeni.
Terapia cu microparticule de sare cu caracteristici controlate actioneaza in cazul pacientilor cu astm astfel:
Studiile au aratat ca terapia cu SaltMed nu prezinta risc de bronhoconstrictie la pacientii cu astm, risc ce este prezent in cazul nebulizarii de solutii saline hipertone.
Nu exista risc de supradozare la terapia SaltMed si nu exista interactiuni cu alte medicamente. Tratamentul SaltMed pentru astm se face concomitent cu terapia prescrisa de medic.
In prima luna, durata zilnica a tratamentului trebuie sa fie mai mare – aproximativ 2 ore pe zi (nu mai putin de o ora si jumatate) – pentru a permite sarii sa preia apa din mucoasa inflamata si sa reduca edemul mucoasei. Recomandam ca in aceasta prima etapa sa se foloseasca un cartus SaltMed tip N.
Dupa prima luna de tratament, se poate reduce durata zilnica a terapiei la o ora pe zi si se poate folosi cartus SaltMed de tip N sau L.
Terapia SaltMed trebuie sa se faca pe toata perioada sezonului rece cand riscul de aparitie a crizelor de astm este mai mare. Este foarte important ca terapia sa fie continuata si atunci cand pacientul se simte bine pentru a obtine efectul de desensibilizare la alergeni si prin acesta un control mai bun al astmului.
Dr. Catalin Carstoveanu
La pacientii care primeau cortizon inhalator pentru boli respiratorii cronice, administrarea sistematica si concomitenta de sare SaltMed a permis reducerea sigura a dozelor de cortizon. Cum am demonstrat lucrul acesta? Am masurat fractia exalata de oxid nitric in gazul expirat si am observat ca are o valoare mai mica, ceea ce este un lucru foarte, foarte bun. De obicei, valorile scadeau cu 2-4 ppm dupa administrare de particule uscate de sare.
Daniela Marin
Este o terapie care am folosit-o cu succes pentru baiatul meu acum un 1 an cand avea 4 ani, diagnosticat cu astm dupa mai multe internari la spital cu insuficienta respiratorie. Impreuna cu SaltMed in fiecare zi si tratamente mai blande cu corpul lui (fara cortizon, adrenalina, singulaire sau antibiotic), am reusit sa stam departe de aceste episoade cu wheezing. In timpul verii nu a fost necesar sa-l folosim. Am reinceput acum iarna pentru a-l proteja de racelile care au aparut in colectivitatea de la gradinita.