Sarea: trei funcții în terapia cu aerosoli

Face echipă bună cu pâinea, în tradiție de români primitori. Dacă o verși, se anunță ceartă în casă, iar în bucatele din basme, dă măsura iubirii de părinți. Dar științific, cum se explică efectele benefice ale sării? De ce sunt particulele de sare vindecătoare, în terapia cu aerosoli?

În primul rând, trebuie să înțelegem ce se întâmplă în mod natural la nivelul mucoasei. Mucoasa are o secreție cu rol de drenaj, care în mod normal e limpede și care, ajutată de cili, elimină prin tuse tot felul de particule: praf, viruși, bacterii etc.

Orice secreție care stagnează și care nu e eliminată, conform mecanismului de mai sus, poate fi echivalentă cu o infecție. Se creează un mediu propice – cald, închis, neventilat, unde se înmulțesc bacteriile (care în mod normal ar trebui eliminate de către organism). Astfel, infecția poate deveni purulentă – secreția mucoasei își schimbă consistența – din limpede în vâscoasă, greu de eliminat, încărcată.

Prevenția acestor tipuri de infecții implică păstrarea acestui proces de drenaj în parametri optimi și curățarea zonelor respective, acțiuni bine îndeplinite prin folosirea terapiei saline. 

Cele mai importante funcții ale sării în terapia cu aerosoli:

  1. Scade inflamația mucoasei

Odată ajunse pe suprafața mucoasei care tapeteaza sistemul respirator, particulele de sare active terapeutic detensionează inflamația. Procesul prin care se întâmplă acest lucru este numit osmoză: presiunea osmotică e dată de cantitatea de particule dizolvată într-un lichid. Atunci când 2 medii similare – cu particule dizolvate într-un anume lichid, comunică (prin peretele mucoasei, in acest caz), ele au tendința naturală, fizică, de a ajunge la un echilibru – mediul mai dens eliberează greutatea către mediul mai puțin încărcat de particule. Popular, se spune că sarea “trage răul”.

  1. Fluidizează secrețiile

Un alt efect al mecanismului de mai sus este fluidizarea secrețiilor. În același timp cu scăderea inflamației din țesut, apa care ajunge în filmul de mucus îl face pe acesta mai fluid și astfel își reintră în funcția de drenaj.

  1. Crește imunitatea locală

Ionii din sare intervin în relații celulare și modulează imunitatea. Două efecte se produc:

  • pe de o parte, scade răspunsul alergic (din acest motiv, terapia salină este indicată și în alergii, inclusiv în rinita alergică).
  • pe de altă parte, crește răspunsul imun, cel de combatere a infecțiilor.

Află ce afecțiuni se pot trata cu ajutorul terapiei SaltMed cu aerosoli uscați de sare de mină!

Înapoi la blog