Despre Haloterapie

Haloterapia ("halos" insemnand in greaca veche sare) sau terapia salina este o metoda terapeutica ce presupune utilizarea aerosolilor de sare in tratamentul afectiunilor respiratorii. Aerosolii de sare, la randul lor, repezinta particule fine de sare lichida sau solida combinate cu aer, ce pot fi astfel inhalate prin caile respiratorii.

Inceputurile haloterapiei

Avantajele expunerii la aerosolii de sare au fost mentionate inca din antichitate de catre Hipocrate, parintele medicinei moderne. Pentru tratamentul diferitelor suferinte respiratorii era recomandata inhalarea aerului sarat de la malul marilor si oceanelor sau a aburilor unui amestec de sare cu apa.

Salinele naturale

Efectele benefice ale pesterilor de sare, primele saline naturale, au fost descoperite si confirmate de-a lungul timpului. Istoria consemneaza ca refugiatii adapostiti in pesteri de sare in timpul invaziilor europene din Evul Mediu s-au dovedit mai rezistenti la frig si au supravietuit in numar mai mare decat cei care nu au beneficiat de "speoloterapie". (Prof. Dr. T. Mihaescu, Medica Academica, Aprilie 2011)

Practicata in saline naturale, speleoterapia (grec. speleos = pestera) a fost descrisa ca aplicatie medicala inca din 1843 si se utilizeaza si in prezent; metoda terapeutica se bazeaza pe efectele benefice ale aerosolilor uscati de sare, precum si pe regimul propice din punct de vedere al temperaturii, incarcaturii microbiene reduse si lipsa alergenilor din acest mediu. In Romania exista multe saline naturale extrem de apreciate, cum ar fi cele de la Praid , Slanic Prahova sau Turda.

Salinele artificiale

Din dorinta de a creste gradul de accesibilitate la tratament, dar si de a controla anumite dezavantaje ale salinelor naturale (diferente microclimaterice de umiditate, presiune si temperatura), au fost dezvoltate "halocamere", incaperi capitonate cu sare, asa numitele "saline artificiale". Totusi, se mentin atat in cazul salinelor artificiale, cat si a celor naturale, urmatoarele dezavantaje:

  • necesitatea de deplasare a pacientului in mediul respectiv
  • numarul limitat de locuri
  • timpul limitat care poate fi petrecut in salina
  • imposibilitatea de a beneficia de acest tratament in situatia unei afectiuni acute infectioase, cand este recomandat repausul la domiciliu, atat pentru protectia proprie, cat si pentru a evita raspandirea bolii la cei din jur.

Dispozitive moderne de haloterapie

Un pas inainte in aplicatiile terapiei saline este reprezentat de dispozitivele medicale portabile care elibereaza aerosoli uscati de sare, precum aparatele de camera din gama Salin sau Inhalatorul salin individual SaltMed.

Aparatele Salin Plus sunt dispozitive medicale care actioneaza prin trecerea permanenta a aerului printr-un strat de sare de mina, realizand un continut discret, dar permanent de aerosoli in spatiul ambientalIn urma acestui proces, ionizarea aerului se modifica. Sunt comode in utilizare si asigura o purificare generala a aerului in spatiul unde sunt utilizate: spatii de lucru, birouri, locuinte etc.

SaltMed, singurul inhalator salin individual cu emisie controlata de aerosoli uscati, deschide practic drumul pentru o noua generatie de aparate saline ce pot fi utilizate atat la domiciliu, cat si in serviciile medicale (ambulatoriu si spitale).

SaltMed este un dispozitiv salin modern care, prin tehnologia inovativa de producere si dozare a aerosolilor salini, asigura un tratament mai eficient si mai sigur fata de alte terapii saline.In plus, tratamentul cu SaltMed este comod de administrat, fiind una dintre cele mai practice metode de haloterapie.

Inhalatorul salin SaltMed este indicat ca terapie complementara pentru un spectru larg de afectiuni de tip alergic sau infectios ale cailor respiratorii (alergie respiratorie, rinita, sinuzita, otita astm, bronsita, BPOC), precum si pentru prevenirea si tratarea racelilor sau gripei.