Insuficienta respiratorie cronica este tipul cel mai intalnit de insuficienta respiratorie. Se estimeaza ca aproximativ 20% din populatia adulta prezinta probleme respiratorii de tip obstructiv, iar dintre acestea, circa 30% vor dezvolta in timp insuficienta respiratorie cronica.
Cele mai frecvente patologii respiratorii din cauza carora poate aparea insuficienta respiratorie cronica sunt: astmul, BPOC (bronsita cronica) sau bronsiectaziile. Tot un tip de insuficienta respiratorie cronica, dar pasagera, este si cea care apare in urma unei infectii pulmonare acute virale sau bacteriene. Cel mai recent exemplu este cel al persoanelor cu sindrom post COVID-19 care prezinta semne de insuficienta respiratorie timp de saptamani sau luni dupa trecerea prin boala.
Mecanismul fiziopatologic de aparitie a insuficientei respiratorii asociate patologiilor de tip obstructiv este reprezentat de inflamatia si edemul cailor aeriene mici, edem ce duce la obstructia acestora. Caile aeriene mici au aproximativ diametrul unui fir de par, iar edemul aparut la nivelul mucoasei ce tapeteaza aceste cai aeriene poate determina obstructia severa a acestora. Ulterior, insuficienta respiratorie este agravata si de obstructia generata de prezenta secretiilor ce nu pot fi eliminate prin caile aeriene cu lumenul ingustat.
Beneficiile utilizarii SaltMed in tratamentul insuficientei respiratorii cronice sunt urmatoarele:
SaltMed poate fi utilizat fara riscuri de catre pacientii cu afectiuni cardiace si renale: sarea NU se absoarbe in sange de la nivel pulmonar.
In prima luna, durata zilnica a tratamentului trebuie sa fie mai mare – aprox.3 ore pe zi (nu mai putin de doua ore!) – pentru a permite sarii sa sape pas cu pas in dopurile de secretii create la nivelul cailor respiratorii si sa le elimine. Recomandam ca in aceasta prima etapa sa se foloseasca un cartus SaltMed tip N. Dupa prima luna, se poate reduce durata zilnica a terapiei la o ora si jumatate zilnic si se poate folosi cartus SaltMed tip N sau L.
Terapia SaltMed trebuie continuata cel putin 6 – 8 saptamani dupa disparitia simptomelor de insuficienta respiratorie cronica pentru a permite o refacere completa a celulelor mucoasei respiratorii. Este important de mentionat ca pacientul trebuie sa se hidrateze bine in aceasta perioada pentru ca secretiile sa fie eliminate mai usor.Utilizarea inhalatorului SaltMed nu consuma din timpul dumneavoastra! Il puteti utiliza in timp ce va uitati la televizor, cititi o carte sau lucrati la computer sau tableta.
Gabry Turcu
Pana acum 2 luni, nu stiam unde sa mai merg cu mama, pentru ca se sufoca de cate ori statea in pat si avea insuficienta respiratorie. Era mereu obosita de neodihnita si plangea zilnic. Am fost prin mai multe spitale in orase diferite, am cumparat si aparat cu ozon in camera ei, dar degeaba. Simteam ca o pierd, era la capatul puterilor si plangea sufletul in mine, fiind singurul ei copil. Pana intr-o zi, cand m-am apucat sa caut remedii pentru insuficienta respiratorie si BPOC pe Internet si, dintr-una intr-alta, am descoperit Saltmed. Dupa o citire atenta a felului cum actioneaza asupra bronhiilor, am decis sa ii cumpar si acest aparat. (...)
Va spun cu mana pe inima ca din prima zi de utilizare mama mi-a spus ca simte diferenta de respiro, iar dupa cateva zile era foarte foarte bine, gasind-o mereu in curte facand treaba de cate ori o sunam cu camera. A inceput cu cartusul de tip N, facand 3 sedinte pe zi a cate o ora fiecare, dupa care acum merge cu cartus tip L (de intretinere), facand 2 sedinte a cate 45 min fiecare.